Det går att göra skillnad!


Ekologisk hållbarhet är viktigt för Kopparstaden. Miljö- och sorteringsdagar, insektshotell och klädinsamlingar är bara några exempel på hur vi hela tiden minskar vår påverkan på miljön.

Världen runt växlar hållbarhetsarbetet upp, så också hos Kopparstaden. Numera finns särskilda krav i olika nivåer för de leverantörer som anlitas av oss. Vid de senaste renoveringarna har det exempelvis ställts krav på att överblivet byggmaterial ska köras till Dala återbyggdepå i Borlänge, där det kan återbrukas.

För att hjälpa den biologiska mångfalden skapar vi insektsparker i fyra av våra områden sommaren 2021. Det är ytor med fågelholkar, fladdermusholkar, mulmholkar och annat som ska få fler arter att trivas.
– En mulmholk är en kluven stock som fungerar som ett insektshotell, förklarar Fredrik Gedin som är bovärdschef hos Kopparstaden.

Textilinsamling gör stor skillnad

Kopparstaden har ett samarbete med organisationen Human Bridge som samlar in textilier och ger bistånd till utsatta länder. Eftersom textil har stor miljöpåverkan gör det skillnad att exempelvis klädesplagg får ett längre liv.

– Det går åt otroligt mycket vatten för att tillverka kläder, särskilt jeans, därför ska du tänka en extra gång innan du köper nya och tänk alltid återbruk före återvinning, tycker Fredrik.

Sortering i hemmet är effektivt

Varje år anordnar vi på Kopparstaden Miljödagen i våra områden, ett roligt evenemang som lyfter frågorna kring ekologisk hållbarhet. Då och då anordnar vi även en sorteringsdag då hyresgäster kan få hjälp med att sortera prylar.

– Vi hoppas också kunna börja med så kallad fastighetsnära insamling under 2022, berättar Fredrik.

Genom att ha behållare för exempelvis pappersförpackningar, plastförpackningar och metall på någon plats i sin lägenhet, blir återvinningen enklare.

– Det är fler och fler som har det och det gör stor skillnad. 2019 slängde Kopparstadens hyresgäster i genomsnitt 127 kilo restavfall per person, 2020 slängdes 126,1 kilo. Så det blir bättre tycker jag. Troligen är det ett resultat av medvetna hyresgäster, avslutar Fredrik.

Uppdaterad: