Tips för bättre ventilation

En illustration över en person som står på en stege och gör ren sin ventilation eller fläkt med en trasa.

Känns det kvalmigt i lägenheten? Eller dröjer matoset kvar? Det kan vara tecken på att du behöver se över ventilationen.

Håll ventilerna öppna

Om du har ventiler intill dina fönster kommer frisk luft in där, den värms upp av elementet under fönstret och cirkulerar sedan i din lägenhet. Det sitter också ventiler i köksfläkten, badrummet och eventuella klädkammaren som suger ut luft och håller cirkulationen igång. Kom ihåg att låta friskluftsventilerna vid fönstren vara öppna. Då får du hela tiden ett jämnt flöde av frisk luft och du slipper drag och lukter.

Håll fritt kring ventilerna

Om du har en lägenhet där luftventilen sitter i taket eller på väggen fungerar det på ungefär samma sätt. Men luften som kommer in genom ventilerna är redan uppvärmd. Kom ihåg att hålla fritt kring ventilerna så att det hela tiden kan komma in ny frisk luft. Undvik att ställa möbler eller hänga tunga gardiner framför ventilerna.

Gör rent ventilerna

Luften i lägenheten sugs ut genom ventilerna i köksfläkten, badrummet och eventuella klädkammare. Damm från dina saker och som lossnat från dina kläder följer med när luften sugs ut. Sedan fastnar det gärna i ventilen. Det gör att luften tillslut stoppas upp.
Det fixar du enkelt – låt ventilen sitta kvar där den är och gör rent med dammsugaren.

Relaterat

Kallt i lägenheten

Om du har problem under längre tid med att det är kallt i lägenheten finns det några saker som är bra att ha koll på.