Nya hus på historisk mark

Fastigheten Teatern

Det krävdes mycket planering, förarbete och till och med en arkeologisk utgrävning. Men nu står det tillslut där – kvarteret Teatern.

Kvarteret Teatern har fått sitt namn efter Falu Stadsteater som en gång låg i kvarteret. Det var en påkostad byggnad, men när biograferna gjorde sitt intåg i Sverige minskade intresset för teatern också i Falun. Den sista föreställningen spelade 1941, därefter tjänade byggnaden som lagerlokal ett antal år innan den slutligen revs år 1958.

Historisk mark

När Kopparstaden köpte tomten för att kunna bygga nya bostäder i centrum hade det senast funnits en bensinstation där. I väntan på att detaljplanen för området skulle bli klar fungerade tomten några år som parkering. Marken var sanerad efter bensinstationen, men på grund av omfattande föroreningar efter 100-tals år av gruvdrift var man tvungen att genomföra ett särskilt saneringsprojekt innan bygget kunde påbörjas. Dessutom krävdes arkeologiska utgrävningar före byggstart eftersom tomten ligger inom området för Världsarvet Falu gruva.

Projektet blev försenat och inflyttningsdatumet fick flyttas fram, men tillslut stod vackra hus färdiga, men fina moderna lägenheter. Flera av lägenheterna har högre standard med bastu och mer påkostad inredning. Riktigt fina bostäder mitt i centrum.

Krävde noggrann planering

Det är trånga och trafikerade gator runt omkring Teatern, så inflyttningen planerades omsorgsfullt. Kopparstadens personal var på plats för att hjälpa till och undvika köer och för att välkomna våra nya hyresgäster. Det gick väldigt hänsynsfullt och smidigt och inflyttningen blev en succé.

Inflyttning vårvinter 2020.