Ät som en klimathjälte

Det vi äter har stor påverkan på klimatet och miljön. Genom att tänka igenom vad vi lägger på tallriken kan vi minska vårt klimatavtryck.

Välj mat med lägre klimatpåverkan

Visste du att nötkött ger en hög klimatpåverkan, medan påverkan från morötter och potatis nästan är obefintlig?

I Sverige är vår klimatpåverkan i snitt åtta ton koldioxid per person och år. För att hålla Parisavtalet behöver vi komma ner till ett ton per person och år. Att minska konsumtionen av vissa livsmedel som rött kött har stor betydelse för att få ner våra utsläpp. Det gör också stor skillnad att välja livsmedel som produceras i Sverige istället för importerat. På Naturvårdsverkets hemsida hittar du mer information om vilken klimatpåverkan olika livsmedel har.

Gör härliga middagar av resterna

Ett stort resursslöseri är mat som inte äts upp. Varför inte göra något smarrigt av det som blivit över?

Enligt Naturvårdsverket slänger svenskarna ungefär 95 kilo mat per person och år. Att slänga mindre är en vana som är bra både för klimatet och plånboken. Ta en titt på vad du har i kylskåpet innan du handlar och sätt ihop kommande dagars menyer utifrån vad som redan finns hemma. Lägg in en restmåltid varje vecka och laga middag på det som finns kvar i kylen. Omelett, pizza, pyttipanna, pajer, pastasåser eller risotto är exempel på bra restmat. Och glöm inte bort att nästan all mat går utmärkt att frysa in, så har du den till någon dag när du har ont om tid. Har du testat att frysa in den sista kaffeslatten och göra iskaffe?

Snabba tips!

  • Lukta och smaka. Maten håller sig oftast mycket längre än datumet som står på förpackningen.
  • Handla efter säsong. Då blir det inte bara klimatsmart utan också billigare.
  • Välj lokalproducerat och miljömärkt så ofta du kan.

Relaterat

Hållbarhetstips

Vi tänker hållbarhet i allt vi gör och därför vill vi att våra hyresgäster också ska göra det.

Så sorterar du ditt avfall

Genom att sortera avfallet rätt nyttjas jordens resurser på ett mer effektivt sätt.