Så sorterar du smart

Det gör stor skillnad för miljön att vi sorterar vårt avfall, eftersom mycket av materialet i gamla förpackningar och prylar kan användas till nytillverkning. Genom att sortera avfallet rätt nyttjas jordens resurser på ett mer effektivt sätt.

Ordna smidig sortering hemma

Bygg en egen liten miljöstation i din lägenhet, med gamla kartonger eller lådor. Du kan till exempel ha den under diskbänken eller i en garderob. Gör sex behållare i din station, för plastförpackningar, pappersförpackningar, glas, metall, brännbart och matavfall. Nu kan du sortera ditt avfall redan hemma. Då går det snabbt och enkelt när du sedan ska till återvinningsstationen. Dessutom skapar det en bra rutin och hela familjen får öva på vilka förpackningar som ska sorteras vart.

Med rätt påse så kan mer återvinnas

Tänk på vilken slags påse du slänger ditt avfall i. När en massa plastpåsar hamnar på fel ställe kan avfallet inte återvinnas och blir istället restavfall, helt i onödan. Använd bara de bruna papperspåsarna till matavfallet. Plastpåsar använder du bara till restavfall (brännbart) eller till plastförpackningar. När du ska ta pappkartonger till miljöhuset, bär dem exempelvis i en papperskasse eller större kartong. Då undviker du att plastpåsar följer med i kartongåtervinningen.

Hitta din närmaste återvinningsstation

Har du koll på var din närmaste återvinningsstation finns? FTI står för Förpacknings- och tidningsinsamling, där kan du sortera ditt avfall. På ftiab.se finns en smart karta där du enkelt hittar stationen som ligger närmast dig.

Glöm inte metall och glas

Metall och glas kan återvinnas i oändlighet utan att det försämrar materialets kvalitet. Glas eller metall blir alltså inte sämre, oavsett hur många gånger det återvinns. Däremot kostar det mycket energi att tillverka nytt. Med andra ord finns det all anledning att återvinna.

Tips!

Innan du slänger gamla värmeljus, ta loss den lilla plutten som veken sitter fast i. Släng sedan båda i metallåtervinningen. De båda delarna är av olika sorters metall som kan återvinnas var för sig. De sorteras separat på återvinningscentralen, men det fungerar bara om de har tagits isär.

Relaterat

Hållbarhetstips

Vi tänker hållbarhet i allt vi gör och därför vill vi att våra hyresgäster också ska göra det.

Ät som en klimathjälte

Det vi äter har stor påverkan på klimatet och miljön.