Smarta hållbarhetstips

En illustration över tre personer som tittar fram bakom en soptunna. Två av personerna håller i förpackningar som ska återvinnas och den tredje håller i ett löv som en symbol för ekologisk hållbarhet.

Skapa din egen sorteringshörna hemma

Att sortera ditt avfall hemma i lägenheten gör att du sparar du tid och underlättar när det är dags att gå till återvinningsstationen. Ta några behållare, gamla kartonger eller hinkar och gör dina egna sorteringslådor. Ha en låda för plast, en för papper, en för glas och en för metall. Ju bättre du sorterar hemma, desto effektivare blir hanteringen på återvinningsstationen. Det i sin tur sparar skattepengar!

Följ avfallstrappan

Konsumera smart

Tänk efter innan du köper något. Behöver du verkligen den där saken? Har du redan något som du kan använda istället? Kan du låna, eller kanske köpa begagnat? Om du måste köpa nytt, titta efter ekologiska eller miljömärkta alternativ. Vår konsumtion är en stor del av vårt klimatavtryck och att vi tänker efter innan vi köper har därför en stor betydelse.

Återbruka

Om prylen inte kan användas längre, kan du ha den till någonting annat? Kanske kan någon annan använda den? Det finns en stor marknad för begagnade saker, både på klassiska loppisar och på nätloppis. Lite färg eller lack kan ibland göra en pryl som ny!

Återvinn

Gammal plast blir ny plast, gammal kartong blir ny kartong. Visste du att glas och metall kan återvinnas i oändlighet utan att kvaliteten på materialet försämras? Det går åt mycket energi för att producera nytt material, så återvinn så mycket det bara går. Titta noga på dina förpackningar och burkar för hur de ska sorteras.

Energiåtervinn

Även om inte materialet går att använda igen så kan energin i materialet användas. Genom att bränna restavfall får vi värme till våra hus och lägenheter.

Deponera

Vissa material går inte att återvinna och blir så kallad deponi. Men väldigt lite behöver hamna där. Visste du att bara en procent av vårt avfall blir ren deponi, om allt sorteras på rätt sätt?

Var rädd om dina textilier

Näst efter kol och olja, har textilframställningen störst påverkan på miljön. Ta hand om dina kläder och använd dem så länge du kan. Om kläderna inte passar längre kan du lämna dem till en second hand-butik eller varför inte ordna en klädbytardag med vänner? Är kläderna trasiga kan du kanske laga dem eller använda tyget till någonting annat. Ett par jeans med hål på knäna kan exempelvis bli ett par perfekta jeansshorts när sommaren kommer!

När du inte kan använda dem längre, se till att lämna dem i någon av Kopparstadens behållare för textilinsamling.

Ägodela med grannar

Vissa prylar används bara enstaka gånger och då behöver du inte äga dem själv, utan kan låna, hyra eller byta. När vi delar på det vi behöver minskar vi vår konsumtion och därav belastningen på miljön. Fråga bland dina vänner och grannar om någon har den pryl du behöver innan du köper nytt. Bilen är en bra sak att dela på. Gå ihop några grannar och skapa en bilpool. Eller turas om att skjutsa barnen till aktiviteter.

Kunskap förändrar

Med kunskap kan vi förändra världen. Är du intresserad så se dokumentärer, läs artiklar och lär dig mer. Det är intressant att se vad som händer med avfallet och hur sakerna vi konsumerar tillverkas. Exempelvis hittar du filmer som visar hur du "plastbantar", återbrukar och mycket annat som är värt att lära sig mer om på Falu Energi & Vattens Youtubekanal.

Beräkna ditt klimatavtryck

Vill du veta hur stor klimatpåverkan din livsstil har? På climatehero.se kan du räkna ut ditt eget klimatavtryck genom att svara på några snabba frågor. Om en tid kan du göra om testet och se om du har förbättrat dina vanor!

Relaterat

Så sorterar du ditt avfall

Genom att sortera avfallet rätt nyttjas jordens resurser på ett mer effektivt sätt.

Ät som en klimathjälte

Det vi äter har stor påverkan på klimatet och miljön.