50-talet

Under 50-talet får den svenska välfärden ett uppsving och industrin går på högvarv. Till följd av detta skaffar allt fler personer privatbil. Grannskapsenheter med gemensamhetslokaler och service som folktandvård och bio byggs i våra bostadsområden. ABC-staden har fötts. (Arbete, bostad och centrum inom nära räckhåll).

Så bodde vi på 50-talet

Bostäderna blir rymligare och får högre standard. I årtiondets första del är ca 30% av allt som byggs tre rum och kök. Köken blir rymligare och kylskåp letar sig in som ny standard i de flesta nya kök. Linoleum som golv läggs ofta in i kök och sovrum medan vardagsrummet får parkett, antingen stavparkett eller lamell. Höghusen byggdes i terrasitputs eller fasadtegel. Stort fokus ligger på entréerna, som utformas individuellt och har stor variation. De består antingen av massiv ek eller kläs i teakfaner och är ofta glasade och får ibland stora sidopartier med glas. Mer påkostade hus kan få metallportar.

Källtorpsvägen

Våra hus på Källtorpsvägen är byggda på 50-talet och hade från början entréer i trä. Idag är dessa dörrar utbytta mot andra i metall.

vardagsrum från ikea 1959

Heminredningen på 50-talet blir mer samordnad med bekväma sittgrupper, låga soffbord och praktiska hyllsystem. Mattor och andra textilier med moderna mönster binder ihop helheten.

Kopparstadens 50-tal

  • De första motorgräsklipparna kommer till Kopparstaden.
  • Hyresgästen får rätt att förhandla om hyran i allmännyttan.

Tidtypiskt 50-tal

  • 1956 lanserades kobratelefonen, som egentligen heter Ericotelefonen av LM Ericsson.

  • De klassiska ögonen och kännetecknet för kakao designades av Olle Eksell 1956 för Mazetti.

  • 1958 öppnade Ikea det första varuhuset i Älmhult.

  • Soffbordet Lövet från Ikea lanserades 1956.