Renovera i din lägenhet

Tycker du att ytskikten i din lägenhet börjar kännas slitna? Prata då med oss så bokar vi in en underhållsbesiktning och hjälper till med renoveringen. Vill du måla eller tapetsera om på egen bekostnad så är det helt okej, men prata alltid med oss innan du sätter igång.

Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Är arbetet felaktigt utfört, där exempelvis felaktigt material har använts eller färgsättningen anses extrem så kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar. Därför är det viktigt att du alltid pratar med oss innan du sätter igång. Utför din renovering på rätt sätt så att du kan känna dig trygg i att du gjort som man ska. Vi hjälper dig med råd och vägledning!

Tapetsering

Om du ska tapetsera om själv är det viktigt med ett bra underarbete, vilket är grunden för ett lyckat och fackmannamässigt resultat.
• Gamla tapetskarvar slipas ned och spacklas så att de inte syns igenom den nya tapeten.
• Gammal tapet som sitter lös mot tak, golvsockel och foder ska tas bort och spacklas
Då får du en jämn och slät yta vilket är kravet vid fackmannamässigt utfört underarbete inför omtapetsering.

Gällande själva tapetseringen, läs de instruktioner som står på tapetrullarna samt följ butikens råd.

Att tänka på

En tapetsering av ett rum börjar alltid med första våden därifrån man har det största ljusinsläppet, exempelvis ett fönster. Det är viktigt att den första våden sätts upp i lod att eventuellt mönster inte försvinner upp i taket eller att det blir snett mot en dörr. Därefter går man inåt rummet ifrån fönstret.

Har du en mönstrad tapet är det viktigt att mönstret följer med runt hela rummet. Väggar i ett rum kan vara sneda, då ska man låta det bli fel i det hörn där det syns minst, exempelvis bakom en dörr. Om det är en tapet som ska sitta kant i kant är det viktigt att kanterna sitter ihop så tätt att man inte ser den gamla tapeten igenom skarven. Tapeten ska skäras mot tak med en så kallad ”snobbkant” det vill säga att man skär tapeten i en rak linje cirka 7-10 millimeter ner från taket. Mot golvsockel och dörrfoder ska tapeten skäras ut några millimeter i en rak linje.

Vi har i vårt tapetsortiment ingen strukturtapet och avråder från dessa. Även tapetsering på målade ytor avråds. Papperstapet uppsatt enligt beskrivning ovan godkänns vid en avflyttningsbesiktning.

Målning

Då det gäller målning av väggar är det även här viktigt med underarbetet. Första steget är att tvätta av den målade ytan med målartvätt, sedan spackla igen eventuella skruv- och plugghål samt slipa spacklingen med fint slippapper.

När underarbetet är klart och dags för målning, täck golvet och maskera socklar och dörr- och fönsterfoder eftersom det inte får komma väggfärg på dessa. Viktigt är att du väljer rätt färg för det underlag du ska måla. Själva målningen utförs med en roller. Mot tak ska målningen avslutas med en ”sparkant”, som appliceras med pensel, cirka 7-10 millimeter ned från takvinkeln.

Att tänka på

Där väggar med olika kulör möts i hörn (fondvägg) ska de dominerande väggarnas kulör målas in 7-10 millimeter på fondväggen. Fullgod täckning av den målade ytan är ett krav.

Vid målning på redan tapetserade väggar bör befintlig tapet avlägsnas helt och underlaget bredspacklas för ett jämt och slätt underlag.

Vi avråder från målning av tak och snickerier eftersom detta, för en lekman, är svårt att utföra fackmannamässigt. I övrigt så är det inte tillåtet att måla element med tillhörande rör, fönster/dörrar och övriga snickerier i annan färg än den därtill avsedda. Dessa ytor kräver specialfärger.

Relaterat

Boka en underhållsbesiktning

Önskar du få ommålat eller behöver golvet läggas om i din lägenhet?

Byte av köksluckor och bänkskivor

Intresserad av att byta köksluckor och bänkskivor?

Visst får du måla om

Det är helt okej att på egen bekostnad måla om i sin lägenhet, men prata alltid med oss innan du sätter igång.

Tapetsera om

Du kan på egen bekostnad tapetsera om i din lägenhet, men prata alltid med oss innan du sätter igång.

Relaterade länkar

  • Kontakta Kundcenter