Hyresförhandling för 2024 och 2025


Turbulenta tider i omvärlden med ökade räntor, fjärrvärmekostnader och höga matpriser har inneburit ett ansträngt ekonomiskt läge både för hyresgäster och för bostadsbolag. För att skapa stabilitet och långsiktighet har Kopparstaden tillsammans med Hyresgästföreningen kommit överens om ett två-årsavtal.

För bostads- och studentlägenheter kommer hyran att höjas med 4,75 % under 2024 och 4,25 % under 2025. Den nya hyran gäller från 1 januari 2024.

Exempel:
En hyra på 4 500 kr höjs med 214 kr.
En hyra på 6 000 kr höjs med 285 kr.
En hyra på 7 500 kr höjs med 356 kr.

Lokaler och förråd med förhandlingsklausul höjs med 5,5 %.

P-platser utan motorvärmare höjs med 4 kr per plats och månad.

P-platser med motorvärmare, samt carport höjs med 11 kr per plats och månad.

Garage höjs med 20 kr per plats och månad.

Elbilsplatser höjs med 25 kr per plats och månad.

- Hyresjusteringen är nödvändig för att kunna täcka våra ökade kostnader på varor och tjänster. Med ett två-årsavtal vill vi göra vad vi kan för att landa i en långsiktigt hållbar hyreshöjning av hänsyn till många hyresgästers ekonomiska situation, säger Kopparstadens vd Susanna Karlevill.

Hyran som Kopparstadens hyresgäster betalar varje månad är bolagets främsta inkomstkälla och går tillbaka i form av drift, underhåll och administration. Driftkostnaden kan vara värme, el, vatten, reparationer och fastighetsskötsel. Underhållskostnaden är en utgift för att bibehålla en god standard där hyresgästerna bor. Det kan till exempel innebära byte av fönster eller totalrenovering av ett äldre hus. I administrationen ingår kundcenter som hanterar felanmälan, företagsledning, med mera.

Efter hyresaviseringen i december ser hyresgästerna sin nya hyra på kopparstaden.se/mina-sidor.

För dig som har individuell mätning av vatten (IMD)

Prisjusteringen för kall- och varmvatten redovisas i början av 2024 under "Aktuellt just nu" på kopparstaden.se. På hyresavin som skickas ut i början av februari kommer förbrukning för januari med, utifrån det nya priset.

Frågor: Kontakta Bovärdschef

Uppdaterad: