Pressmeddelande 14 December 2011

Falun värd för rikstäckande energikonferens

Under tisdag och onsdag, 4-5 oktober, invaderas Falun av representanter för de flesta av Sveriges kommunala bostadsbolag. Det är SABO, de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, som håller sin årliga energikonferens. Kopparstaden är värd för konferensen och ligger i det absoluta toppskiktet bland de svenska bolagen när det gäller att minska sina CO2-utsläpp.

Under konferensen kommer deltagarna att bland annat besöka Falu koppargruva och delta i seminarier om energieffektivisering. Det blir också flera studiebesök där Kopparstaden får visa upp några av sina goda exempel.

– Vi visar bland annat upp Bojsenburg, där vi bytte direktverkande el till fjärrvärme i över 1000 lägenheter. Totalt har vi minskat Kopparstadens energianvändning med hela 30 procent sedan 1995, berättar Kenneth Ahlström, driftchef på Kopparstaden.

Kopparstaden tar också med besökarna till nybyggda Hyttkammaren. Huset är byggt på en trästomme med golvvärme och värms med returvatten från fjärrvärmenätet till en mycket låg kostnad.

Riksdagens mål till 2020 är att sänka energianvändningen med 20 procent. Tillsammans med över hundra andra bostadsbolag är Kopparstaden med i Skåneinitiativet, där man förbundit sig att nå det målet redan 2016. Bostadsbolagen vill genom initiativet bli föregångare när det gäller minskningen av koldioxidutsläpp och Kopparstaden är bäst i klassen bland de cirka hundra bostadsbolagen:

– Vi har minskat koldioxidutsläppen från värmeanvändningen, från 53 kg CO2 per kvadratmeter till 4 kg, sedan början av 90-talet. Där är vi bäst bland våra 100 kollegor och kanske även bäst i Sverige, säger Kenneth Ahlström.

Tid och plats: 4–5 oktober, ca 9.00–16.00, Folkets Hus i Falun

Kenneth Ahlström, driftchef Kopparstaden, finns på plats under konferensen och kan svara på frågor om Kopparstadens initiativ för energieffektivisering.

Kontakt:

Kenneth Ahlström, driftchef Kopparstaden, 023–458 34

Elke Herbst, informationschef Kopparstaden, tel: 023–458 21

FÅ SVAR PÅ DIN FRÅGA HÄR
Frågor & Svar