Senaste nytt 1 June 2017

Nyheter för dig som söker lägenhet från 8 juni

Det intensiva trycket på bostadsmarknaden gör att vi genomför några förändringar i hur du söker lediga lägenheter. Vår grundtanke är att vi ska förmedla rätt lägenhet till rätt person och därför är det viktigt att du som kund, noga tänker igenom dina önskemål innan du ställer dig i kö på Torget, Torget 24, eller Direkt.

Det är även viktigt att du läst igenom villkoren för att få hyra en lägenhet hos Kopparstaden innan du börjar söka.

Följande förändringar gäller från den 8 juni 2017:

Mina Sidor / Mina uppgifter

Dina personliga uppgifter såsom nuvarande bostadsadress, antal vuxna och barn som ska bo i lägenheten du söker, din årsinkomst och arbetsgivare med kontaktuppgifter, med mera, ska vara fullständiga och korrekt ifyllda. Alla fält är tvingande. Om du lämnar en felaktig uppgift kan det betyda att du nekas och går miste om den lägenhet du har fått visningserbjudande om.

Förslag på lediga lägenheter

För att få förslag på lägenheter som passar dig, behöver du fylla i önskemål om storlek och område och ha en e-postadress registrerad. Du kan kryssa i 1-2 storlekar (1 rok, 2 rok etc) och välja 1-5 olika bostadsområden. Du kan göra intresseanmälan på lägenheter i andra storlekar, i områden du inte kryssat i men du får endast förslag skickat till dig enligt dina ifyllda val.

Intresseanmälan

Du kan ha upp till tre intresseanmälningar pågående samtidigt i varje kö. Du kan alltid byta ut en intresseanmälan mot en annan om du önskar det, precis som tidigare. Varje gång du gör en intresseanmälan har du möjlighet att se över och eventuellt ändra dina personliga uppgifter.

Visningserbjudande*

Visningserbjudande (tidigare ”erbjudande”) går ut till de tio främsta i kön med högst poäng. Dessa har då sex dagar på sig att titta på lägenheten och därefter svara ja eller nej till visningserbjudandet. OBS! När du tackar ja till ett visningserbjudande är det lägenheten du också tackar ja till, inte enbart visning av den. Visning bokar du själv genom att omgående kontakta den person som anges i mejlet eller brevet.

Erbjudande

  • När tiden för visningserbjudandet har gått ut, kontaktar vi sökanden i turordning som uppfyller kraven och som svarat ja.
  • Om du har en medsökande tar vi hänsyn även till dennes uppgifter innan du blir kontaktad. En medsökande får endast vara din sambo, en registrerad partner eller din maka/make.
  • Om du blir kontaktad begär vi intyg om din och din medsökandes inkomster enligt uthyrningsreglerna. Intyget får vara högst 3 månader gammalt.
  • Egenföretagare som erbjuds en lägenhet måste kunna uppvisa utbetalning av lön till eget konto 6 månader bakåt i tiden. Gäller ej företagslägenheter.
  • Om du tackar nej, blir nekad, eller lämnar ”ej svar” till dina visningserbjudanden, sammanlagt tre gånger under en period av 30 dagar, spärras du från att söka en ny lägenhet i 30 dagar från att spärren gått in.
  • Precis som för dina intresseanmälningar kan du ha tre aktiva visningserbjudanden på gång samtidigt. Om du tackar ”nej” till ett pågående visningserbjudande, kan du ha möjlighet till nytt visningserbjudande om du inte blivit spärrad (se föregående punkt).

Marknadsplats ”Direkt”

Direktlediga lägenheter publiceras efter tillgång och under vardagar från klockan 08.00. Möjligheten att göra intresseanmälan är sedan öppen fram till klockan 00.00 samma dag och därefter slumpar en generator fram tio personer ur kön, dessa får köplats 1 – 10. Det spelar ingen roll vilken tid på dagen din anmälan har gjorts eller hur många köpoäng du har, alla har samma chans att vara med bland de tio som slumpas fram. Visningserbjudande skickas ut dagen efter till det kontaktsätt du valt, med information om dag och tid för visning.

Några av syftena med det nya tillvägagångssättet för ”Direkt”, är att det ska vara mer rättvist och det gör också att du som sökande kan anmäla ditt intresse i lugn och ro. Det ger dig tid att läsa igenom förslaget, titta på planlösningen och eventuellt gå vidare med en intresseanmälan om lägenheten uppfyller kraven för ditt boende. Exempelvis är det särskilt viktigt att ta ställning till om du klarar uppsägningstid på ett pågående kontrakt med en eller flera dubbla hyror till följd. Det är alltid kort tid till inflyttning i en direktledig lägenhet.

Spärr i kön och frysta köpoäng

Köpoängen fryses vid spärr och inga nya poäng ges under tiden spärren är aktuell. Spärren hanteras av uthyrningssystemet och kan inte påverkas.

  • Spärr ”Ej godkänd”.  Om du ej uppfyller Kopparstadens uthyrningsregler.
  • Spärr ”Skuld”. Om du har aktuella skulder till Kopparstaden. (Tänk även på att om hyran inte är registrerad i vårt system den sista i månaden, kommer spärren gå i till dess den är bokförd.)
  • Spärr ”30 dagar”. Om du tackar nej, nekas eller lämnar ”ej svar” till ett visningserbjudande tre gånger inom en 30-dagarsperiod, spärras du från att söka ny lägenhet i 30 dagar från det sista erbjudandet.

*Visningserbjudande

Visningserbjudande kallades tidigare för ”lägenhetserbjudande” men eftersom fler än en person får detta har vi valt att döpa om det till ”visningserbjudande” istället. Om du är nr 1 i kön och har tackat ja efter ett visningserbjudande samt uppfyller kraven i din profil, får du ett erbjudande om att teckna avtal via telefon eller mejl när svarstiden löpt ut.

 

Uppdateringarna gäller lägenheter som du lämnar intresseanmälan för, eller får visningserbjudande om, efter den 8 juni. Lägenheter som du erhållit ett erbjudande för, före den 8 juni, behandlas såsom tidigare.

Övergången kan medföra en del störningar i systemen och vi ber om ert överseende under en kort period.

 Vid frågor är du välkommen att kontakta Marknadsavdelningen

FÅ SVAR PÅ DIN FRÅGA HÄR
Frågor & Svar